vineri, 25 ianuarie 2008

Frigarui de porc

FRIGARUI DE PORC IN CUPTOR

Fiindca afara e frig, si nu avem unde sa mergem sa facem un gratar, iar acasa nu am inca un gratar cu gaz, m-am gandit sa fac o improvizatie si sa le pun in cuptor. Si a iesit extraordinar!

Ingrediente:
- 1 kg pulpa de porc
- 3 cepe mijlocii
- 1-2 ardei grasi verzi
- 1-2 ardei grasi rosii
- 2-3 rosii
- 1 ardei kapia
- mirodenii
- 1 pahar cu iaurt si/sau vin
- folie de aluminiu
- tepuse
Carnea, ceapa, ardeii si rosiile trebuie taiate in cubulete, cam de 2 cm.

Pentru marinata:
Eu am facut 2 variante: cu iaurt si cu vin.

Marinata cu vin: carnea de porc se pune intr-un castron, cu mirodeniile (oregano, busuioc, 1 lingurita ghimbir ras, 2-3 catei de usturoi pisati, piper, sare, chilli), peste care se toarna un pahar de vin rosu. Se amesteca bine si se lasa in frigider peste noapte (pentru cei grabiti sau infometati, cel putin 2 ore).
cuvin
Marinata cu iaurt: la fel ca cea cu vin. Daca preferati ceva mai picant, puteti adauga si o lingurita de curry. Se adauga un pahar de iaurt gras, se amesteca si se lasa la frigider.
iaurt

Dupa ce a trecut noaptea sau orele, scoateti din frigider carnea si incepeti sa aranjati frigaruile: ardei gras verde, ardei kapia, carne, ceapa,rosie si tot asa pana frigaruia este gata.
inainte

Dupa ce ati terminat frigaruile, inveliti-le individual in folie de aluminiu si aranjati-le intr-o tava, pe care o dati la cuptor aproximativ 1,5 ore.
invelite
Dupa o ora, scoateti frigaruile din cuptor, eliminati folia si rearanjati-le inapoi in tava. Se pun in cuptor pentru inca jumatate de ora.
gata

Frigaruile de porc merg foarte bine cu un sos de smantana, cartofi prajiti sau la cuptor.

P.S. Aceeasi reteta se poate folosi si pentru frigarui de pui.

Succes!

miercuri, 23 ianuarie 2008

Friptura de porc la tava

Acum cateva zile m-am decis sa fac o friptura de porc la tava. ineinteles, reteta adaptata dupa cheful si gustul meu :).
Prin urmare:

RETETA FRIPTURA DE PORC LA TAVA

Timp: 2,5-3h (dar merita)

Ingrediente:
- cam 1 kg carne de porc (eu am folosit pulpa de porc dezosata)
- 1 capatana de usturoi, taiata fasii
- rozmarin, oregano, busuioc, ghimbir, boia dulce si un plic de condimente pt gratar
- ulei de masline

Procedura:
Se impaneaza carnea de porc cu fasiile de usturoi. Separat, se amesteca plicul de condimente cu celalalte ierburi si se adauga 2-3 linguri ulei de masline, pana se obtine o pasta omogena.
condimente
Cu acea pasta, se maseaza pulpa de porc si se lasa sa-si absoarba aromele cam 1/2 ora.
unsa

Se pune pulpa de porc unsa cu toate mirodeniile intr-o tava unsa cu putin ulei, se toarna un pahar cu vin rosu (daca nu aveti merge si niste bere) si se pune la cuptor cam 2 ore.
intava
Din cand in cand verificati cum ii merge, si mai turnati un picutz de vin (bere). Cand furculita intra in ea usor, e gata.
dupa
Ca si garnitura, merg foarte bine cartofi prajiti, cartofi la cuptor (urmeaza reteta), castraveti murati sau orice va trece prin cap.

Succes!

"Ce mancam azi?"

De ce am inceput acest blog: fiindca asta este pasiunea mea. Fiindca imi place sa gatesc, sa experimentez, sa ma joc si sa gust. Imi place sa mananc si sa gatesc.
Gatesc ceva bun (asa zice lumea:P)cel putin o data la doua zile. Si daca tot fac asta, de ce sa nu impartasesc experimentele culinare (reusite) si celorlati?
In cele ce vor urma, voi posta, cam ce se intampla prin bucataria mea.

Sper sa va placa si sa va foloseasca!

chef